Cum îți poți crește scorul FICO cu 10 puncte în mai puțin de o lună

12.11.2020/Educatie Financiara/Irina Bleotu
Distribuie:

Rezumat
Prin studiul de caz de mai jos, realizat cu două persoane reale, vei afla cum îți poți îmbunătăți scorul de credit cu 10 puncte sau mai mult, luând un credit mic pe termen de 15 zile.

Despre scorul de credit

Dacă ești ca mine, cu un scor de credit mai scăzut, e foarte probabil să nu fi fost aprobat pentru un împrumut pe care ți-l doreai, chiar dacă ai mai multe credite la activ.

 

Pentru cei noi în ale creditelor, scorul FICO sau scorul de la Biroul de Credit este factorul principal care determină tipul de credit pentru care te califici.

 

Creditele cele mai avantajoase (să le spunem credite VIP) se dau celor care au un scor de credit ridicat. Deși termenii cei mai des căutați din domeniu (,,verificare scor fico”, ,,scor biroul de credit”, ,,verificare birou de credit”) arată o preocupare în această direcție, chiar și cei informați nu au o imagine clară despre factorii care intră în calcularea scorului FICO și mai ales despre cum poate fi el îmbunătățit.

Care este calea rapidă de a-ți crește scorul?

Pe scurt, cu microcredite.

 

Să spunem că vrei să iei un credit mare, pentru casă, mașină sau alte nevoi personale. Dacă scorul tău este mic (până în 450) sau chiar mediu (până in 650), sunt mari șanse ca băncile să nu-ți ofere cele mai bune credite din motive de siguranță a bonității. Unde mai pui că, dacă aplici pentru un astfel de împrumut și ești refuzat, îți impactezi negativ scorul (prin verificarea la Biroul de Credit). Ce poți face în situația asta ?

 

Aplici pentru un microcredit la un IFN de încredere (vezi articolul despre top 13 IFN-uri din România aici).

 

Deși nu există un scor FICO minim care să te califice automat pentru un împrumut, sub un scor FICO 500 e posibil uneori ca nici IFN-urile să nu-ți acorde exact suma de care ai nevoie. De aceea, merită să-ți pregătești din timp scorul de la Biroul de Credit cu un împrumut rapid la un cost corect, pe care îl poți rambursa confortabil. Acesta este unul dintre secretele celor care știu să-și mențină un scor de credit sănătos.

Și pentru că o mie de cuvinte nu fac cât două exemple concrete ?

Am contactat doi utilizatori ai aplicației Volt (care oferă un calculator scor FICO), iar ei au fost de acord să colaborăm pentru acest studiu. Împreună, am asistat la fluctuațiile înregistrate de scorul lor de credit: înainte, în timpul și după contractarea și rambursarea la timp a unui credit de 500 ron, pe termen de 15 zile, de la Ocean Credit.

Criterii de selecție

Am ales oameni ca mine și ca tine – cu un scor nici prea prea, nici foarte foarte (sub un scor FICO 600), suficient de experimentați în ale creditelor și care au fost de acord să împărtășească evoluția scorului lor.

 

Cei doi, să le spunem Mihai și Anca (fiindcă le respectăm confidențialitatea), au luat fiecare de la Ocean Credit câte un credit ‘Crab’, de 500 ron, pe care l-au returnat în termen de 15 zile.
La începutul lunii septembrie, când au accesat împrumutul, Mihai avea un scor FICO inițial de 484, iar Anca un scor inițial de 517.

Evoluția scorului

Ce reiese clar din ecranele de mai jos este modul în care scorul de credit fluctuează pe parcursul diferitelor etape ale unui credit. În același timp, e evident și cât de util este accesul periodic la o verificare scor FICO.

 

 

Faza 1 – Înainte de contractare. Adică scorul de credit de la care pornești.

Faza 2 – Pe timpul desfășurării creditului. Imediat după contractarea unui împrumut, noul scor de credit scade câteva puncte. La această etapă, Mihai avea un scor FICO 479, iar Anca un scor FICO de 510.

Faza 3 – Rambursare. Deși respectarea datei scadente este punctul cheie în îmbunătățirea scorului, aceasta nu este încă vizibilă imediat după rambursare.

Faza 4 – La 15 zile după rambursare. Acesta este momentul când îți vezi scorul de credit crescând. Dacă ți-ai returnat suma împrumutată la data scadentă, scorul tău de credit crește cu 10 – 20 de puncte (în funcție și de valoarea creditului). Astfel, Mihai a ajuns la un scor de 494 (cu 10 puncte mai mare decât cel de la care a pornit), iar Anca la un scor de 530 (cu 13 puncte mai mare decât cel inițial).

ecran scor FICO Anca

Concluzii

Nimeni nu-i perfect, ci perfectibil 😉 Iar asta se aplică și comportamentelor financiare.

 

Dacă în prezent nu ai un istoric creditar excelent (câți dintre noi se pot lăuda cu asta?), vestea bună e că stă în puterea ta să-l îmbunătățești. Iar cel mai rapid și eficient mod de a-ți crește scorul FICO este să aplici pentru credite mici, pe termen scurt: calea ușoară către un scor de credit excelent.

 

P.S.: Și ca să fii mereu la curent cu scorul tău, din aplicația Volt reiese foarte clar și pe înțelesul tuturor care-i treaba cu scorul de credit. Nu mai ai semne de întrebare, mai ales că îl poți monitoriza constant și îi înțelegi schimbările de la lună la lună.

 

 

În plus, vizualizarea scorului din Volt nu reprezintă o verificare la Biroul de Credit în adevăratul sens al cuvântului (așa cum o fac instituțiile financiare, prin verificare Birou Credite online, când decid dacă un împrumut este aprobat sau nu). Iar asta e în avantajul tău, pentru că ai acces direct la scorul de credit fără ca asta să-l afecteze în vreun fel.

Distribuie:
Abonează-te la blogul VOLT
Ne place să povestim. Aici vei găsi articole despre finanţe, cele mai noi aplicaţii, startup-uri, tips-uri despre credite, bugetul, personal şi investiţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *