Este George de la BCR mai inteligent decât competitorii săi?

Distribuie:
aplicatii mobile banking

Cu siguranţă ai auzit de George, aplicaţia de digital banking a BCR.

 

Am încercat să răspundem la întrebarea: Este George într-adevăr mai inteligent decât competitorii săi din România?

 

Concluzia noastră după ce am testat mai multe aplicaţii din piaţă? Din păcate nu.

 

Ne-am gândit să trecem dincolo de strategiile de marketing bine puse la punct, create să prezinte aplicaţia ca pe un produs digital inteligent revoluţionar.

 

Aşa că am testat online banking-ul de la cele mai importante patru bănci din România, care au împreună o cotă de piaţă de circa 52%.

 

Şi ca să fie tabloul complet, le-am comparat cu Revolut, o aplicaţie FinTech frecvent utilizată în prezent.

 

Ce am analizat? Pentru simplitate, am comparat 5 funcţionalităţi din digital banking: Contul curent, Plăţi, Transferuri, Credite şi Consultanţă.

 

Şi i-am acordat fiecărui app câte un scor cuprins între 1 şi 5 puncte. Iată ce a ieşit:

Contul curent

Am evaluat: simplitatea cu care îţi faci cont şi obţii aplicaţia, costul digital banking-ului, serviciile asociate contului, opţiunea încheierii unei asigurări şi modul în care îţi blochezi cardul sau îţi modifici PIN-ul.

 

La toate aceste aspecte, Revolut se situează pe primul loc. Ca să te înscrii, descarci aplicaţia şi iniţiezi deschiderea unui cont curent. Şi la Banca Transilvania îţi poţi comanda cardul pe site-ul băncii (am încercat şi funcţionează). În schimb, la celelalte bănci trebuie să mergi în sucursală. În ceea ce priveşte costul aplicaţiei pentru un cont ce nu are ataşat cardul de salariu, un Revolut standard este gratuit. Aplicaţia ING este gratuită dacă este utilizată cu parolă şi SMS, iar online banking-ul de la Raiffeisen costă 4 lei. La Banca Transilvania plăteşti 5 lei pe lună, iar George costă 6 lei dacă nu îţi intră lunar în cont cel puţin 600 de lei. În cazul unui cont de salariu, toate aplicaţiile sunt însă gratuite.

 

Revolut oferă cele mai bune rate de schimb valutar (iar în conturile plătite poţi schimba şi criptomonedă). În toate app-urile de online banking evaluate ai posibilitatea să realizezi schimburi valutare. În Revolut poţi încheia asigurări de călătorie, medicale sau pentru mobil. Şi în aplicaţia ING poţi încheia o asigurare de viaţă. În schimb, la BCR, BT, sau Raiffeisen, nu ai această opţiune. Tot Revolut vine şi cu cele mai complexe opţiuni de securitate a cardului, permiţând controlul în funcţie de zona geografică (îţi poţi bloca un card, poţi opri plata contactless, funcţia swipe, plăţile online şi chiar retragerile de la ATM). Celelalte aplicaţii permit blocarea cardului şi modificarea PIN-ului, însă la Raiffeisen acest lucru se realizează cu ajutorul token-ului. Din motive de securitate, poţi instala aplicaţia George doar pe un singur telefon, ceea ce nu se întâmplă la celelalte bănci.

Plăţi

Surprinzător, însă Revolut a ieşit de această dată pe ultimul loc, deoarece nu poate fi folosit pentru plata facturilor. Revolut este un card prepaid, iar mulţi comercianţi nu acceptă plata cu astfel de carduri. Celelalte aplicaţii de digital banking sunt în general uşor de folosit pentru a plăti facturi şi toate permit salvarea de şabloane şi plata către trezorerie. Banca Transilvania şi ING îţi permit să încarci cartela de telefon din online banking, iar din aplicaţia BT poţi cumpăra şi rovignetă. Doar Revolut, Banca Transilvania şi ING au aplicaţii care facilitează plăţile contactless cu telefonul mobil către POS.

 

Cu George poţi scana un IBAN de pe un suport fizic, dacă vrei să trimiţi bani către acesta. Aplicaţia Raiffeisen îţi permite să scanezi codul de bare al unei facturi, aceeaşi opţiune fiind disponibilă şi la ING. În plus, la ING poţi scana şi codul QR.  

Transferuri

comparatie aplicatii mobil banking

În ceea ce priveşte transferurile de bani, am analizat inclusiv posibilitatea de a realiza un transfer de tip Western Union, dar şi opţiunea de a face transferuri între prieteni. Dacă la transferurile intrabancare şi către carduri emise de alte bănci, Revolut şi George se află pe primul loc, permiţând salvarea automată a datelor conturilor destinatare, la transferurile între prieteni ierarhia de schimbă. Revolut este din nou pe primul loc, asigurând transferul la rata de schimb interbancară (cu un comision de 0,5% pentru transferurile ce depăşesc 20.000 de lei pe lună).

 

Banca Transilvania şi ING au aplicaţii ce permit transferul către prieteni care au card BT, respectiv card ING. La capitolul Western Union, din aplicaţiile BT şi Raiffeisen poţi efectua un astfel de transfer. Revolut nu are această opţiune şi nici nu ar avea nevoie, având în vedere specificul serviciilor pe care le oferă.

 

Din păcate, aplicaţiile de digital banking ale băncilor autohtone nu sunt suficient de simple pentru a permite transferul rapid de bani. Fluxul prin care se realizează acestea este destul de complicat (până la 5-6 paşi) şi necesită completarea a numeroase date bancare. În plus, la BCR spre exemplu, pentru transferurile interbancare este solicitată confirmarea tranzacţiei cu ajutorul aplicatiei eToken sau cu ajutorul token-ului fizic. De asemenea, realizarea unor acţiuni precum plăţile externe sau rambursarea unui overdraft nu este suficient de intuitivă. Un aspect de menţionat este că la Raiffeisen, costul pentru transferul de bani între clienţii băncii este de 3 lei, în condiţiile în care alte bănci nu percep comision pentru transferurile intrabancare. Din aplicaţia ING poţi genera un cod QR al contului tău, acesta permiţând efectuarea mai rapidă de plăţi.

Credite

comparatie aplicatii mobile banking

Aplicaţiile evaluate diferă semnificativ atunci când vine vorba despre posibilitatea de a obţine credite. ING este singurul digital banking care permite accesarea unui credit de nevoi personale online şi poţi semna cu semnatura electronică. Ca ultim pas, banca îţi va vira banii într-un cont deschis la ING. Aplicaţiile BCR şi BT îţi permit să aplici online pentru un credit de nevoi personale sau pentru un descoperit de card, însă din păcate nu beneficiezi de evaluare online, iar banii nu îţi sunt viraţi direct în cont. Un consultant al băncii te va contacta ulterior pentru stabilirea unei întâlniri. Digital banking-ul Raiffeisen nu permite deocamdată obţinerea unui credit online, iar Revolut nu acordă deloc împrumuturi, deşi a obţinut statutul de bancă la începutul lui 2019. 

Consultanţă

comparatie aplicatii mobile banking

La capitolul consultanţă, am analizat rapoartele şi graficele privind cheltuielile pe care aplicaţiile ţi le pun la dispoziţie, dar şi posibilitatea de a-ţi seta un buget lunar sau de a primi notificări push.

 

Revolut a obţinut din nou cel mai mare scor, aducând consultanţa la un alt nivel. Aplicaţia setează automat categoriile de cheltuieli, astfel încât poţi afla pe ce ţi-ai consumat banii sau pe ce ai tendinţa să îi cheltuieşti. Poţi seta bugete şi vei vedea cât ai voie să consumi zilnic pentru a le respecta. În plus, vei primi şi notificări push cu privire la cheltuieli şi bugete. În cazul conturilor Revolut plătite, ai acces la alerte sau grafice privind evoluţia criptomonedelor. Şi George se situează semnificativ mai bine decât aplicaţiile celorlalte bănci autohtone. Îţi poţi seta bugete şi ai acces la rapoarte privind tranzacţiile tale, veniturile şi cheltuielile şi la diferite tipuri de grafice, în secţiunea „Asistentul tău financiar”. Însă multe opţiuni ale rapoartelor trebuie setate manual. Digital banking-ul de la ING este singurul internet banking autohton care permite activarea opţiunii de a primi notificări push cu privire la tranzacţii.

În loc de concluzie:

Aplicaţiile de digital banking tind să devină din ce în ce mai simple, adoptând tehnologii care fac ca instrumentele financiare să se integreze în viaţa de zi cu zi a clienţilor. Filozofia din spatele acestui trend este de înţeles şi se bazează pe dorinţa de a crea aplicaţii financiare cât mai utile şi implicit o experienţă prietenoasă. Cu siguranţă, acesta este viitorul banking-ului: automatizare, crearea de produse cât mai inteligente şi transferul majorităţii activităţilor din sucursală în mediul online.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Descarcă Volt - Transfer de bani instant

Distribuie:

Decizii financiare inspirate în fiecare zi!

 • Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă 
 • Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

 • Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

 • Credite luate mai inteligent

11 thoughts on “Este George de la BCR mai inteligent decât competitorii săi?

 1. Angelica Croitoru spune:

  George este o aplicatie foarte utila. Ce bine ar fi daca s-ar putea introduce și opțiunea obținerii unui extras de cont!

  1. Daria Finica spune:

   Buna Angelica, poti obtine un extras de cont daca intri in aplicatia George pentru desktop.

 2. Cristi spune:

  Foarte interesant articolul.
  Fiind pe site-ul Volt , de ce nu a fost introdus si Volt in competitie?
  Am si Revolut si ING, si m-ar fi putut interesa si Volt.

  1. Daria Finica spune:

   Buna Cristi, iti mult multumim pentru aprecieri. Fiind o aplicatie putin diferita de aplicatiile obisnuite de mobile banking sau internet banking, am decis sa nu introducem si Volt in competitie. Pur si simplu am considerat ca nu ar fi fost corect din partea noastra sa facem o astfel de comparatie. Cu prietenie, Echipa Volt.

 3. Alina spune:

  Revolut este card prepaid? Really?

  1. Daria Finica spune:

   Buna Alina, Da Revolut este un card de debit prepaid.

 4. eleny spune:

  da se poate

 5. Andrei spune:

  Nu inteleg cum BT e peste Raiffeisen. Ld folosesc pe ambele atat ca aplicatii cat si pe laptop, BT e depasit de multe ori. E mult mai nativ Raiffeisen.

  Alta chestie de luat in calcul este ca de multe ori aplicatiile difera pe Android comparativ cu iOs. De ex, Raiff pe iOs e mult mai simplu decat pe Android.

  Articolul este de dezbatut!

 6. Irina spune:

  Era interesant de vazut in aceasta comparatie si Libra Internet Bank – care, btw, e prima banca din Romania care a acordat deschidere/inchidere de cont 100% online, card de credit si credit de nevoi personale 100% online, cu ani inainte de ING….

  1. Daria Finica spune:

   Buna Irina, iti multumim pentru precizari. Comparatia cuprinde doar bancile enumerate in articol deoarece am decis sa includem doar institutiile financiare cu cele mai mari cifre de afaceri de pe piata romaneasca. Din acest motiv nu am inclus si Libra Bank.

 7. George spune:

  Ar trebui cateva precizari referitoare la aplicatia Raiffeisen -Smart Mobile:
  – transferurile intra / interbancare in Ron , sunt gratuite in aplicatie indiferent de suma;
  – la plata initiala catre un cont intr-adevar se cere autorizare ( token , PIN, toucID, etc ) dar ulterior daca ai salvat tranzactia nu se va mai solicita si la urmatoarele plati o poti cauta dupa cateva date ;
  – cardurile se pot bloca / bloca -reemite in aplicatie fara confirmare cu token ;
  -accesul ulterior in aplicatie se poate efectua : user+token, PIN, touchID, FaceID ( telefoane cu IOS);
  – aplicatia este gratuita daca exista alimentare cont cu minim 1000 ron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *