La începutul anului povesteam despre cum să pui mai ușor ceva bani deoparte, astfel încât să economisești suficient pentru lucrurile la care visezi. Ne bucurăm dacă ți-ai format acest obicei și poate acum îl transmiți și noilor generații, dar astăzi vrem să îți prezentăm mai multe alternative pentru a-ți pune banii la treabă.
Este bine să strângi bani, dar și mai bine este când aceștia încep să se înmulțească. Să începem cu cele mai cunoscute instrumente de economisire: depozitele bancare.
Câte bănci mai oferă dobânzi la depozite mai mari decât inflația?
Depozitele bancare sunt cele mai simple produse de economisire și, totodată, și cele mai sigure, ele fiind asigurate în limita a 100.000 de euro pe cont de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.
Totuși, cu inflația la 3,1% (date INS aferente lunii martie), este bine să știi că la orice depozit cu o dobândă mai mică de 3,5% pe an vei pierde în mod real bani.
Deși la final de an vei obține o sumă de bani de pe urma depozitului bancar, inflația, dar și impozitul de 10% perceput de stat, vor anula acest câștig și, în cel mai fericit caz, vei fi pe zero dacă banca nu îți va percepe în acest timp comisioane.
Poți verifica în acest articol ce bănci oferă pachete de cont curent cu zero costuri!
Din cele 26 de bănci analizate, doar două bănci oferă dobânzi la depozitele pe 12 luni care să acopere inflația și impozitul, de peste 3,5%.
Alte trei bănci oferă pe aceeași perioadă dobânzi cuprinse între 2,8% și 3,1%.
Urmăriți în infograficul de mai jos care sunt băncile ce oferă cele mai mari dobânzi la depozitele pe un an, constituite online.
Cum să investești banii puși deoparte: dobânzi mari la depozite și randamente pe bursă
Cum să investești banii în obligațiunile listate pe bursă: câștiguri și de 5 ori mai mari decât dobânzile la depozite
La data analizei noastre, media dobânzilor la depozitele bancare oferite de băncile din România a fost de circa 2%, cu mult sub rata cu care se scumpesc alimentele și serviciile (inflația).
Ce poți face când vrei să obții un randament mai mare pentru economiile tale și ești dispus să îți asumi niște riscuri?
O variantă înțeleaptă este să te îndrepți către piața de capital și să cauți obligațiunile emise de companiile locale, în lei, care pot oferi dobânzi sub formă de cupoane chiar și de 10% pe an.
Acestea sunt instrumente financiare cu venit fix, care pot înlocui depozitele bancare și constituie investiții cu grad de risc mic spre moderat.
Practic, companiile aleg să se împrumute de la investitorii de pe piața de capital plătind unul sau mai multe cupoane pe an, la o dobândă prestabilită.
Dobânda este exprimată anual, dar în general vei primi cuponul trimestrial sau semestrial. Randamentul real însă poate varia în funcție de prețul plătit pentru o obligațiune. Foarte multe companii au vândut obligațiuni la un preț de 100 de lei pe unitate, dar acestea se tranzacționează acum pe bursa de la București la un preț mai mare sau mai mic, în funcție de cererea și oferta pentru aceste titluri.
De aceea, dacă cumperi o obligațiune care îți dă dreptul la un cupon de 9%, dar la un preț mai mare decât cel de emisiune, randamentul va fi mai mic decât dobânda oferită.
Iată câteva dintre obligațiunile listate la Bursa de Valori București (BVB) ce oferă cele mai mari randamente în lei:
Elefant – 9% cupon, randament real: 8,74%
iHunt – 8,75% cupon, randament real 8,56%
Elmas – 9% cupon, randament real: 8,20%
Bittnet – 9% cupon, randament real: 8,18%
Ascendia – 10% cupon, randament real: 7,66%
Dacă ne uităm și la obligațiunile în euro, dobânzile pot fi cel puțin la fel de atractive ca cele în lei. De exemplu, în curând, ai putea cumpăra de pe Bursă obligațiuni Ocean Credit, ce îți vor plăti între 8 și 9% pe an, probabil cel mai mare cupon dintre emisiunile de obligațiuni în euro.
Acțiunile, investiții cu risc crescut, dar care îți pot multiplica bani și de 2-3 ori într-un an
Probabil ai cel puțin un prieten care a investit în piața de capital și, dacă are un apetit mai mare pentru risc, cu siguranță a cumpărat și acțiuni ale companiilor listate pe Bursa de Valori București.
Bursa locală are câteva zeci de acțiuni foarte populare, la care găsești oricând vânzători de la care să cumperi. Ce trebuie să știi este că prețul unei acțiuni este stabilit doar de cerere și ofertă, dar în general evoluția se corelează cu rezultatele financiare ale companiei emitente.
Dacă o companie face profit tot mai mare în fiecare an, acțiunile ei cel mai probabil vor crește și tu vei putea să le vinzi în câștig la o dată viitoare.
Pe lângă aprecierea prețului, acțiunile îți pot aduce și dividende, care reprezintă distribuții acordate acționarilor unei companii din profitul realizat.
Deși sunt mai riscante decât obligațiunile, acțiunile pot compensa riscul aducându-ți randamente si de 200-300% pe an. Desigur, trebuie să te aștepți și la ani în care prețul acestora să scadă, mai ales când apare o criză financiară.
Iată care au fost, în ultimul an, cele mai profitabile 5 acțiuni din componența indicelui BET (indicele care reflectă evoluția celor mai importante companii de la bursa românească):
Locul 1: Teraplast – 263%
Locul 2: Medlife – 125%
Locul 3: Alro – 108%
Locul 4: Nuclearelectrica – 78%
Locul 5: Transelectrica – 54%
*date colectate în 9 mai 2021
Cum să investești banii în fondurile de investiții: o soluție pentru cei care preferă să lase profesioniștii să lucreze
Să investești singur pe bursă poate fi descurajant, mai ales dacă nu ai experiență cu acțiunile sau obligațiunile. Există și o altă opțiune pentru a-ți pune banii la muncă, și aceea este investiția în fonduri de investiții.
Acestea sunt instrumente financiare administrate de profesioniști în investiții și pot fi cumpărate de la administratori de fonduri din România sau din afara țării. Multe bănci mari îți pot recomanda astfel de plasamente, dacă vrei să îți asumi riscuri mai mari decât cele la depozitele bancare.
Cum funcționează plasamentele în fonduri de investiții?
O echipă de profesioniști construiește un coș de acțiuni și/sau obligațiuni, în lei sau euro, pe care apoi îl împarte în mai multe unități de fond.
Unitățile de fond au un preț care variază în funcție de evoluția instrumentelor financiare din respectivul coș și pot fi cumpărate de la acești administratori de fond, de multe ori chiar online.
Deși pare mai complicată, investiția într-un fond de investiții este de fapt mai simplă, pentru că nu mai ai grija evaluării acțiunilor și obligațiunilor în care să investești.
Managerii de fond preiau acest rol și decid când și în ce instrumente să investească.
Am ales cele mai profitabile fonduri de investiții echilibrate, ce pot fi cumpărate în România și care includ în coșul investițional și acțiuni și obligațiuni. Astfel, poți avea avantajele celor două lumi: un randament mai mare de pe urma acțiunilor și un risc mai mic datorită obligațiunilor.
Iată care au fost randamentele pe ultimul an conform Asociației Administratorilor de Fonduri din România:
Locul 1: Erste Balanced RON – 27% pe an
Locul 2: NN Patrimonial Balanced 24%
Locul 3: Omninvest – 23%
Locul 4: Amundi Unicredit Premium Portfolio – 19%
Locul 5: NN International ING Moderat RON – 18%
*date colectate în 9 mai 2021
Sperăm că te-am convins să economisești mai mult și am răspuns și la întrebarea cum să investești banii respectivi, dar ține cont mereu că nu există randamente mari fără riscuri pe măsură.