De luni, merg la sală.
Din ianuarie, țin regim.
În Noul An, pun 3.000 euro deoparte.
Cu toții le-am auzit deja pe toate și, cu siguranță, deja am rostit câteva chiar și noi. Nu mai este deja un secret ce ne arată studiile în legătură cu rezoluțiile de Anul Nou, cu aceste speranțe în care credem cu toată ființa noastră.
Studiile ne arată că deja până la în a doua lună a noului an, mulți dintre noi ne vom fi abandonat deja planurile. Până în luna a șasea, încă și mai mulți vor fi de nevăzut când vine vorba de îndeplinirea obiectivelor lor. Iar până la noul an, îi numărăm pe toți pe degete.
Să fie oare altul secretul decât stabilirea entuziastă a unor obiective atunci când toată planeta e în atmosferă de sărbătoare? Să fie oare nevoie de o planificare mai atentă atunci când ne setăm obiective pentru un an întreg? Și, mai ales atunci când vine vorba de buget?
Așadar, ce poți face diferit pentru bugetul tău în 2024, astfel încât să te ții de planul tău, indiferent de nivelul inflației, știrile TV sau vremea de-afară?
1. Creează-ți viziunea și alocă bugetul
Începe de la mare la mic. Care este obiectivul tău în 2024? Înainte de a sări în tabele și excel-uri, clarifică-ți ce anume îți dorești în noul an și ce prioritate are fiecare lucru. Poate îți dorești să strângi bani pentru o anumită achiziție mai mare (casă, mașină etc), poate îți dorești să începi o familie sau poate vrei să călătorești mai mult. Să studiezi mai mult. Să te reconvertești profesional.
Uită-te la întreg anul care stă încă nescris în fața ta și alege cu ce vrei să-l umpli. Încearcă să găsești un echilibru între ce știi că este o necesitate în viața ta și ce îți dorești să trăiești sau să ai.
Odată ce ți-ai stabilit, în mare parte, cum vrei să arate anul tău, începe să aloci bugetele. Treci în dreptul fiecărui lucru notat suma de care ai nevoie. Apoi împarte totul pe luni și vezi cu câți bani poți contribui în fiecare categorie în parte.
2. Bugetează cu realism
În crearea obiectivelor pe noul an și, implicit, a bugetului, e nevoie să gândești realist. Sigur, e frumos să simțim deja senzația succesului când închidem ochii, însă este esențial să ne asumăm faptul că drumul către orice obiectiv îndeplinit are și provocări pe traseu.
Dacă e nevoie să redirecționezi fonduri dintr-o parte în alta, îți poți nota chiar așa. De exemplu: Pentru obiectivul „mașină nouă”, am nevoie de 10.000 euro până în decembrie. Adică e nevoie să aloc 833 euro lunar acestui fond. La momentul actual, pot contribui cu 700 euro lunar. Va fi necesar să realoc 133 euro din fondul de călătorii, de exemplu, către acest obiectiv, de a-mi lua mașina dorită. Sau va fi necesar să-i generez din alte activități.
Cu alte cuvinte, pentru orice lucru pe care vrei să-l obții, notează-ți realist și la ce ești dispus să renunți. Sau cum ești dispus să contribui activ la realizarea acelui obiectiv.
3. Profită de economisirea automată
Se spune că este înțelept să te plătești pe tine înainte de toate, imediat ce încasezi o nouă sumă de bani. Mai mult decât atât, toți experții domeniului financiar îți recomandă să îți pui deoparte din salariu, de cum îl primești și, abia apoi să începi să plătești facturi, utilități și tot ce ține de traiul zilnic.
Din fericire, trăim în era fintech. Așadar, să ne bucurăm din plin de ea. Programează-ți ca o parte din banii tăi să meargă automat într-un cont de economii la fiecare nou salariu sau nouă încasare de bani. Astfel, îți ușurezi cu mult viața, iar contul tău crește vizibil spre ceea ce-ți dorești.
4. Gestionează-ți înțelept datoriile
Datoriile sunt firești, un mare procent de români au datorii, la un moment sau altul în viața lor. Important este cum le abordezi. Asigură-te că în noul an prioritizezi achitarea sau măcar minimizarea datoriilor.
Cea mai simplă și înțeleaptă cale este să te ocupi de achitarea datoriilor, înainte să începi cheltuielile spre noile obiective. Chiar dacă durează o lună, două sau chiar jumătate de an, avântul și eliberarea financiară pe care le vei resimți îți vor alimenta puternic obiectivele viitoare.
O altă variantă ar fi, desigur, să-ți creezi o strategie prin care să mergi în paralel atât cu achitarea parțială a datoriilor, cât și cu contribuția financiară la obiectivele tale. Fiecare om este diferit și răspunde în propriul lui fel diverselor strategii. Indiferent de cea pe care o alegi, asigură-te doar că-ți faci o prioritate din a elimina datoriile.
Dacă ai credite deschise, o cale simplă de a urmări care e statusul lor, al datoriilor tale și al plăților de efectuat, precum și al scorului tău de credit, este să-ți descarci aplicația Volt. În Volt, ai acces transparent și în timp real, la toți acești indicatori și date financiare, lucru care te va susține să bugetezi eficient.
5. Planifică pentru urgențe
Oricâte moodboards, jurnale, agende și bullet journals folosești, asigură-te că lași mereu loc neprevăzutului. Noul an va fi plin, ca oricare alt an, așa că este important să-ți aloci o parte din buget eventualelor surprize. De oricare ar fi ele.
Pune-ți deoparte o sumă clară de bani care să te acopere atunci când viața îți servește surprize. Fie că sunt surprize plăcute - apar oportunități noi de afaceri, de călătorie, de educare financiară etc - sau că sunt surprize neplăcute - pierderea jobului, probleme de sănătate, urgențe în locuință etc, este important să fii mereu pregătit.
6. Educă-te financiar
Oamenii prosperi financiar au un mare as în mânecă - printre alții. Au acumulat cunoștințe financiare care îi susțin să facă alegere financiare înțelepte. Cu alte cuvinte, educația financiară te susține să faci alegeri financiare care te ajută, pe de-o parte, să economisești și să acumulezi bani, iar pe de altă parte, să pierzi mai puțini bani.
În noul an, fă din educația financiară o prioritate. Setează-ți ca obiectiv să-ți sporești cunoștințele financiare și, odată cu ele, resursele financiare.
Începe cu aplicația Volt. Află totul despre scorul de credit, cum poți negocia credite mai avantajoase și care e profilul tău financiar. Fă primul pas corect financiar în noul an, iar restul se va așeza, ușor-ușor, de la sine.