Viața noastră este o serie de alegeri.
Asta este clar.
Alegeri conștiente, am spune. Da.
Și, cu toate astea, nici nu știm când am făcut anumite alegeri. Parcă nu eram noi.
Nici nu știm când am mai dat un click în plus sau am scos banii din buzunar să achităm ceva ce nici nu planificaserăm să cumpărăm.
Când vine vorba de bani, alegerile impulsive sunt cele mai frecvente - fie că ne place sau nu.
De ce cheltuim impulsiv totuși? Pentru fiecare om în parte, răspunsul arată diferit. Emoțiile care ne conduc sunt diferite pentru fiecare dintre noi.
Poate vrei să te răsplătești pentru o perioadă intensă de lucru - și atunci mai cumperi încă ceva. Poate simți că oricum nu ai bani destui, așa că de ce să nu mai cheltui? Poate ești în presiune de timp și cumperi crezând că altă ocazie nu vei mai avea prea curând. Poate cumperi datorită reclamelor și a presiunii unui marketing agresiv.
Indiferent care este motivul pentru care cheltuiești impulsiv, poți evita procesul, adresându-ți 7 întrebări simple:
1. Este o necesitate sau un moft?
Înainte să mai scoți încă o tranșă de bani din bugetul tău, evaluează produsul sincer. Este ceea ce vrei să cumperi o necesitate? Ai cu adevărat nevoie de lucrul sau serviciul respectiv? Aduce el mai multă funcționalitate vieții tale?
Și dacă răspunsul este da, atunci ai nevoie de el chiar acum? Îți îmbunătățește viața? Îți câștigă timp? Bani? Sănătate? Dacă răspunsul este iar da, atunci achită fără remușcări. Dacă te descoperi ezitând, atunci clar este mai indicat să-ți protejezi bugetul.
Este ceea ce vrei să cumperi un moft? O toană? O dorință de moment? Un produs de care, până la urmă te poți lipsi? Este ceva care nu aduce cu adevărat valoare vieții tale și, pur și simplu, îți aduce aminte, din nou, că ești risipitor cu banii tăi?
2. Pot aștepta?
Din nou, factorul timpului este unul decisiv în cazul cumpărăturilor. Ai nevoie de produsul sau serviciul respectiv urgent? Ce se întâmplă dacă nu cumperi acum? Are viața ta de suferit, dacă tu nu achiți instant?
Dacă nu ai nevoie de produs chiar pe moment, ia-ți timp în plus pentru a te gândi la necesitatea achiziției. Îți poți seta, din start, un termen de la care nu te abați. De exemplu, dacă nu cumpăr acum produsul X, sunt dispus/ă să aștept 7 zile, după care văd ce simt cu adevărat în legătură cu el.
De cele mai multe ori, o simplă regulă autoimpusă de acest gen, îți poate aduce economii de mii de lei într-un an. Încearcă acest experiment și doar pentru o lună. Vezi cât economisești, de fapt, cu fiecare tranzacție pe care ți-o refuzi. Poate la început sunt 5 lei. Apoi 10 lei. Apoi, îți vei câștiga disciplina de a-ți refuza și cumpărături de 100, 200, 500 lei.
3. Cât de des voi folosi acest produs/serviciu?
Înainte să faci următoarea achiziție, ia în considerare frecvența cu care vei folosi produsul sau serviciul respectiv. Poate că, în sine, suma de achiziție e accesibilă, dar dacă nu plănuiești să te folosești frecvent de acel produs sau serviciu, pierderea e tot de partea ta.
De exemplu, te gândești să-ți iei un abonament la sală. Știi că asta ar însemna să achiți 150-200 lei pe lună. De câte ori plănuiești să mergi? Dacă mergi o dată pe săptămână, va fi meritat pentru tine să dai acești bani? Dar dacă mergi de două ori pe săptămână, se schimbă ceva? De 3 ori?
Sau vrei să-ți cumperi o rochie elegantă de 1000 lei. Câte ocazii vei avea să o porți? Dacă o porți de două ori într-un an, va fi meritat să dai acești bani din buzunarul tău? Dar dacă o porți de 8 ori?
Gândește-te de două ori înainte să cumperi ceva. Cât de des vei folosi produsul/serviciul respectiv? Te știi un om de cuvânt? Vei respecta ceea ce zici că vei face? Sau îți vei încălca cuvântul și, atunci, vei pierde banii pe care i-ai achitat din propriul tău buzunar?
4. Am cercetat și alte prețuri/opțiuni?
Trăim în era consumerismului. Cam tot ceea ce vrem să cumpărăm este disponibil spre vânzare la mai mulți distribuitori simultan. Asigură-te că cercetezi piața înainte să cumperi produsul pe care ți-l dorești.
Ce variante alternative sunt produsul pe care mi-l doresc? Sunt ele la fel de fiabile? Plăcute? Calitative? Există și alte prețuri în piață pentru ceea ce-mi doresc să cumpăr?
De exemplu, vrei să pleci în vacanță. Știi destinația, când vrei să mergi, cât poți plăti. Ești dispus/ă să-ți decalezi cu câteva zile călătoria pentru a găsi un preț mai bun? Sau să schimbi operatorul de zbor/modalitatea de transport? Locația în care te cazezi? Să cumperi totul sub forma unui pachet din partea unei agenții de turism?
Orice ai vrea să cumperi are alternative pe piață. Ia-ți timp să cercetezi ce alte opțiuni mai sunt și vezi cât poți economisi. Cu alte cuvinte, vei descoperi că și această întrebare te va susține să economisești mii de lei pe an.
5. Îmi onorează bugetul?
Indiferent de cât de organizat sau dezordonat e bugetul tău, este important să te gândești la el înaintea oricărei achiziții. Se încadrează ceea ce îți dorești să cumperi în bugetul tău? Sau îi dăunează? Accepți suma care ar rămâne după ce ai face achiziția? Sau inclusiv faptul că ți-ar aduce datorii? Că ar fi necesar să deschizi un credit online?
Prosperitatea financiară începe întotdeauna cu pași mici și cu o schimbare de mindset. În acest caz, un plus de responsabilitate te ajută să ai la sfârșitul lunii, la sfârșitul anului, mai mulți bani în cont.
Gândește-te cu asumare la impactul pe care l-ar avea o achiziție asupra bugetului tău și observă efectele. Vei vedea că atunci când îți pasă cu adevărat de banii tăi, ei se vor aduna în cont.
6. Cum mă voi simți peste o săptămână în legătură cu această achiziție?
Să cheltui impulsiv înseamnă, de fapt, să iei în considerare doar cum te simți pe moment. Dacă simți atunci, pe moment, încântare, împlinire, entuziasm, bucurie, speranță, ai certitudinea că vei simți asta și peste o săptămână sau o lună?
O cale simplă de a afla este să faci un exercițiu de imaginație. Ia-ți câteva momente și imaginează-te peste o săptămână de la data achiziției. Deja ai cumpărat produsul, poate că l-ai folosit deja - sau încă nu - cum te simți în legătură cu asta? Mai simți tot cocktail-ul de sentimente frumoase din prima zi? Dar peste o lună? Peste un an?
Intuiția ne spune deja tot ce avem nevoie să știm. Tot ce este necesar să facem este să ne luăm câteva momente de liniște și să ne conectăm la noi. La noi din viitor. Poate că varianta ta din viitor s-ar bucura mai degrabă să aibă banii respectivi în cont. Întreabă-te și vei afla răspunsul.
7. Cum mă simt acum?
O altă întrebare esențial de adresat înaintea oricărei achiziții are legătură cu starea ta emoțională. Cum te simți? Este posibil să vrei să cumperi acel produs sau serviciu ca să acoperi o nevoie emoțională?
Simt sărăcie și cumpăr pentru că vreau să simt abundență?
Simt că îmi lipsește controlul într-o anumită situație și cumpăr pentru a-mi dovedi că încă am totuși control, măcar asupra banilor mei?
Simt oboseală și lipsă de apreciere? Cumpăr ca să-mi oferi singur/ă aprecierea care-mi lipsește?
Simi că nu aparții grupului/comunității în care mă aflu și vreau să aparțin? Așa că îmi cumpăr ceva care să-mi aducă acceptarea celorlalți?
Și lista poate continua. Doar tu îți știi răspunsurile.
Concluzie
În afară de produse și servicii de care ne putem lipsi, cheltuielile impulsive pot aduce și datorii. Un grad mare de îndatorare, credite online și, inclusiv, un scor FICO scăzut. Un cerc vicios din care e mai delicat să ieși ulterior.
Ce poți să faci, însă, este să-ți adresezi aceste 7 întrebări menționate mai sus. Vei vedea că fiecare din ele îți economisește o anumită sumă de bani. Atunci când îți faci disciplina de a răspunde la toate înainte de a cumpăra ceva, vei observa cum contul tău începe să se deprindă cu alte sume de bani. Banii nu rămân ca prin magie la tine, ci doar atunci când ai grijă de ei.
Descarcă Volt și menține-te la curent cu gradul tău de îndatorare, cu creditele active și cu scorul tău de credit. Fii mereu la curent cu profilul tău financiar - ai grijă de sănătatea ta financiară.