Bunica.
Mama.
Tata.
Vecinul de la 2.
Toți au avut câte ceva de spus privind banii, ce reprezintă ei și cum se fac. Sau nu se fac. Toți au contribuit la educația ta financiară.
Și tu ai luat toate aceste vorbe ca atare. Ai spus că probabil așa este, dacă toți acești oameni repetă aceleași lucruri despre bani, înseamnă că este adevărat.
Chiar dacă faci periodic câte un transfer bancar, ai un credit sau ai folosit deja un simulator de credit, sunt toate șansele să funcționezi după o serie de credințe despre bani care nu te avantajează.
Deci, care dintre următoarele credințe despre bani îți răsună cel mai des în urechi?
Este despre bani
- Banii se fac greu.
- Banii sunt ochiul dracului.
- Banii nu aduc fericirea.
- Banii sunt sursa tuturor relelor.
- Banii mă vor transforma într-o persoană rea.
- Banii nu cresc în copaci.
- Banul la ban trage.
Este despre mine
- Nu am noroc la bani.
- Nu îmi permit X.
- Nu știu cum să fac bani.
- Sunt prea tânăr(ă) pentru a fi bogat(ă).
- Nu pot să fac bani.
- Sunt prea bătrân(ă) pentru a începe să pun deoparte.
- Nu pot pune nimic deoparte pentru că oricum câștig puțin.
Este despre ceilalți
- Nu pot câștiga/nu se cade să câștig cu mult mai mult decât câștigă părinții mei.
- Dacă eu am bani, înseamnă că altcineva rămâne fără.
- Oamenii bogați s–au îmbogățit prin fraudă, escrocherii și înșelătorii.
- Oamenii bogați ar face orice pentru bani.
- Ca femeie, nu se cade/nu pot să câștig mai mult decât partenerul meu.
- Nu pot câștiga/nu se cade să câștig cu mult mai mult decât prietenii mei.
- Dacă devin bogat(ă), voi atrage în jurul meu hoți și profitori.
Atunci când citești toate aceste credințe la un loc, descoperi că, de fapt, ele au o muzicalitate aparte. Una disonantă, care nu sună bine. Asta pentru că ele sunt, de fapt, credințe limitative, care îți îngustează modul de gândire asupra banilor și cum îi poți câștiga.
Toate aceste credințe despre bani îți limitează puternic accesul la bani. Iar domeniul financiar este strâns conectat cu multe alte domenii din viața noastră, precum sănătatea și vitalitatea, relațiile cu cei din jur, relația de cuplu, timpul liber, împlinirea personală etc.
Dacă această conexiune nu este imediat vizibilă, hai să luăm trei din aceste credințe și să vedem modul în care te pot impacta direct:
1. Banii se fac greu
Da, poate că în generațiile anterioare banii se făceau greu. Părinții, bunicii și străbunicii noștri munceau din greu pentru a face bani și, cel mai adesea, era vorba chiar de muncă fizică. Atunci când nu era implicată munca fizică, în mod cert erau joburile în două schimburi, ture de noapte etc.
Cum te impactează?
Atunci când tu crezi că banii se fac din greu și nicicum altfel, riști să mergi, pe pilot automat, pe una din două rute în viața ta:
- Fie fugi de muncile ușoare, care nu te solicită și nu-ți suprastimulează glandele suprarenale până la epuizare, pentru că ele nu sunt valide în ochii tăi. Simți că poate e prea ușor să fie adevărat și refuzi să te implici în proiecte, investiții, oportunități care îți generează bani ușor.
- Fie muncești din greu și în gol, omițând să ceri recunoaștere pentru eforturile tale. Nu știi să te pui în valoare pentru că tu consideri că oricum banii vor veni la tine când muncești din greu. Și aștepți în zadar. Sau faci o muncă a cărei rezultate nu sunt cu adevărat folositoare, însă tu ai în continuare aceleași așteptări privind banii care ți se cuvin.
2. Nu pot câștiga/nu se cade să câștig cu mult mai mult decât câștigă părinții mei
La nivel subconștient, mulți oameni se raportează comparativ la părinții lor atunci când își creează propriul context financiar.
Credința arată cam așa: Dacă părinții mei câștigă 1.000 de euro, atunci nu se cuvine/nu pot câștiga 3.000 - 4.000 de euro.
Cum te impactează?
Te vei raporta continuu la acest plafon autoimpus, care este dat de ceea ce fac părinții tăi în propria lor viață. Astfel că ei acționează în baza propriilor lor credințe limitative și rămân la un anumit venit lunar, iar tu nu ai absolut niciun control asupra acestui lucru.
Să-ți setezi propriile obiective financiare în funcție de ceva ce este în afara puterii tale de control este ca și cum ai ținti cu un arc pe care altcineva îl ține în mână.
- Fie îți vei da voie totuși să câștigi considerabil mai mult decât părinții tăi, însă vei simți în permanență sentimente de rușine sau de vinovăție, care se vor somatiza în corpul tău sub forma unor afecțiuni fizice greu de ignorat.
- Fie îți vei pune un plafon definitiv privind suma de bani pe care o vei
câștiga pentru a nu fi “mai sus” decât părinții tăi. Te vei resemna să câștigi doar până la suma X și te vei limita la un stil de viață care să se încadreze (limiteze) în acel tip de buget.
3. Nu știu cum să fac bani
Paradigma clasică despre bani este că ei provin, exclusiv, dintr-o singură sursă salarială.
Asta e pentru că, la nivel global, societatea are această credință adânc înrădăcinată în gândirea ei colectivă. Drept urmare, a scăzut capacitatea noastră de a ne vedea propria creativitate și valoare la nivel individual.
Atunci nu e de mirare că una din credințele limitative cel mai des întâlnite despre bani este: Nu știu cum să fac bani.
Cum te impactează?
- Fie pornești la drum dintr-un unghi deficitar privind abilitatea ta de a face bani, fiind de părere că banii vor veni spre tine exclusiv din partea jobului tău. Tocmai pentru că îți îndrepți toată atenția spre job, devii dispus(ă) să faci sacrificii enorme, să-ți riști sănătatea sau chiar relațiile cu cei dragi.
- Fie te plafonezi la o singură sursă de venit și îți afectezi abilitatea de a-ți valorifica pasiunile în afara jobului. Îți refuzi șansa de a duce o viață complexă, în care să te simți împlinit(ă) și la nivel personal, prin faptul că îți monetizezi pasiunile. Fie că ai talent în a dansa, a sculpta lemn, a asculta oamenii sau la a crea structuri organizatorice complexe - totul poate fi monetizat. Poți să-ți dai voie să le trăiești sau poți să le stopezi din fașă, înainte să ajungă ca și contribuție în lume.
Concluzie
Fiecare gând despre bani se transformă ulterior într-o acțiune.
Identifică acele credințe valide pentru tine și analizează-le cu atenție. Vezi cum anume te influențează ele și identifică ce este posibil dincolo de ele pentru tine, pentru viața și educația ta financiară.
Orice credință limitativă poate fi schimbată într-una de putere, de creștere și expansiune. Imediat ce observi credințele care-ți conduc viața, îți vei dori și schimbarea. O mini revoluție în modul în care gândești.
Volt te susține în educația ta financiară. Începe prin a afla ce scor FICO ai și prin a înțelege ce importanță are el în viața ta financiară.
Descarcă aplicația Volt și vezi care este gradul tău actual de sănătate financiară. Descoperă cum te privesc băncile, ce grad de îndatorare ai, precum și ce poți face pentru a atinge prosperitatea financiară.