Cu toții știm că trebuie sa achităm datoriile la timp către băncile și IFN-urile unde avem credite. Însă, uneori se mai întâmplă că întârziem cu plata, iar atunci începem să primim de la creditor o avalanșă de apeluri, mesaje, notificari și înștiințări insistente.
Una din aceste înștiințări este cea cu privire la raportarea negativă către Biroul de Credit. Dacă ai primit o astfel de notificare, iată ce trebuie să știi despre această raportare și cum te afectează.
Raportarea negativă nu este altceva decât comunicarea făcută de bancă sau IFN către Biroul de Credit a faptului că ai întârziat la plata datoriei pe care ai acumulat-o în urma folosirii creditului acordat.
Aceasta se realizează de obicei după 30 de zile calendaristice de neachitare a minimului de plată - sumă stabilită conform termenii contractului de creditare pe care l-ai încheiat.
Însă, înainte ca această raportare să fie efectuată, creditorul este obligat prin lege să te preîntâmpine cu 15 zile înainte de acest fapt prin ceea ce se numește notificarea de raportare la Biroul de Credit.
Deci, dacă ai primit o astfel de notificare, acest lucru înseamnă că întârzierea ta nu a fost încă raportată - așa că mai ai timp să achiți plata și să eviți consecințele negative.
După cum am vorbit și altă dată, întârzierile pot fi de mai multe feluri, în funcție de perioadă și gravitate. Însă ce este important de reținut, este cum raportarea acestor întârzieri ne afectează:
1. Scorul tău FICO se va înrăutăți
Cu cât mai multe întârzieri, cu atât mai mare penalizarea la scor!Întârzierile reprezintă unul dintre principalii factori care influențează valoarea scorului, așa că dacă te știi cu întârzieri, așteaptă-te la o scădere a scorului. Din momentul în care ești raportat cu întârzieri la plată către Biroul de credit, impactul negativ se va vedea și asupra scorului tău FICO.
2. Nu vei mai putea accesa credite în viitor
Vei intampina dificultati sau respingeri în accesarea unui credit (de consum, ipotecar) la orice bancă sau IFN pentru următorii 4 ani. Acest termen începe odată cu achitarea până și a ultimei restanțe. În caz contrar, informațiile vor continua să figureze în baza de date a Biroului de Credit. Dacă vei vrea, de exemplu, să-ți iei un credit ipotecar, banca sau IFN-ul respectiv va vedea că ai statut de restanțier, ceea ce îți va reduce semnificativ șansele de a obține un credit.
3. Vei continua sa acumulezi dobânzi și penalități
A treia consecință a raportării, deși indirectă, este că vei continua să acumulezi dobânzi și penalități pentru restanța pe care o ai la rate. Fiecare creditor are termenii săi pentru calculul acestor penalități, însă un lucru este cert: restanța nu va dispărea și nu se va diminua dacă continui să o eviți. Pe lângă aceasta, cu cât mai mult întârzii la achitarea restanței, cu atât mai multe raportări negative vei avea la Biroul de Credit.
Pentru a afla exact câte întârzieri ai raportate la Biroul de Credit, îți recomandăm să începi prin aflarea scorului tău personal de credit. Acesta este disponibil gratuit și instant pe volt.ro
În concluzie, dacă ai primit o înștiințare că urmează să fii raportat într-un anumit număr de zile la Biroul de Credit, nu e cel mai rău lucru - încă mai ai șanse să eviți raportarea, atât timp cât achiți restanța pe care o ai față de creditor. Iar dacă ai achitat-o deja, există și alte căi cum poți să-ți îmbunătățești scorul de credit.