Ce opțiuni de economisire sau investiții ai în 2022?

Ce opțiuni de economisire sau investiții ai în 2022?

În contextul creșterii puternice a inflației, românii se confruntă cu dilema găsirii unor soluții de economisire avantajoase.

Depozitele bancare, deși reprezintă o formă de economisire foarte sigură, nu mai sunt din păcate avantajoase. Inflația ridicată anulează câștigurile din dobânzi și devalorizează economiile în astfel de plasamente. Vom analiza în continuare ce se întâmplă cu banii ținuți în depozitele bancare clasice, dar și care ar fi alternativele de economisire și investiții care aduc câștiguri mai mari și care ar fi condițiile pentru fiecare dintre acestea.

Inflația anulează câștigurile din depozite

Banca Națională a României (BNR) estimează o rată anuală a inflaţiei în creștere puternică, până la un vârf de 11,2% în iunie 2022. Pentru finalul acestui an, prognoza este de 9,6%, faţă de 5,9%, cât estimase anterior banca centrală.  

Principalii factori care alimentează creșterile de preţuri sunt criza energetică, agravată de conflictul Rusia-Ucraina, precum și blocajele în lanţurile de producţie şi aprovizionare la nivel global.

La asemenea niveluri ale inflației, dobânzile depozitelor bancare abia ajung la 5-5,5% în cele mai bune cazuri. Băncile au început în ultimele luni să majoreze dobânzile la depozite la rândul lor, urmând tendința dobânzii cheie a BNR, însă creșterile sunt modeste și nici măcar nu se apropie de nivelul inflației, ceea ce înseamnă că de fapt dobânzile sunt real negative cu mult.

Cea mai buna dobanda la depozit

Dacă luăm ca exemplu un depozit la termen pe 36 de luni, cu o valoare de 10.000 de lei și plata dobânzii la scadență, dobânda cea mai mare, de 5,8% pe an, este oferită de TBI Bank. Urmează Intesa Sanpaolo Bank cu 5,25%, urmată de CEC Bank și Banca Transilvania cu 4,1%, respectiv 4% pentru un astfel de depozit.  

Depozit la termen pe 36 de luni
Sursa: conso.ro

Pentru depozitele pe 12 luni, dobânzile sunt chiar mai mici. Ele pornesc de la 5% în cele mai bune cazuri și coboară până la 1,5%.

Depozite bancare la 12 luni
Sursa: conso.ro

Dacă dorești totuși să îți păstrezi economiile în clasicele depozite bancare, un sfat extrem de util ar fi să le duci la banca la care ai și salariul. În felul acesta, eviți plata unor comisioane suplimentare de administrare sau retragere. În orice caz te-ai afla, verifică atent ce comisioane ai de plată. Câștigurile din dobânzi sunt mici în acest moment și pot fi șterse cu totul de comisioane.  

Ce opțiuni ai pentru depozite în euro

Dacă îți ții economiile – sau o parte din economii - în valută, avantajul pe care îl vei avea este că ești protejat de riscul deprecierii leului. Prognozele analistilor arată o tendintă de depreciere în 2022, însă leul rămâne printre cele mai stabile monede din regiune.

Episodul de panică declanșat de războiul din Ucraina s-a dovedit de scurtă durată. Economiștii sustin că nu există motive solide pentru mutarea masivă a economiilor din lei în euro. Printre motivele invocate se numără faptul că împrumuturile în România sunt luate preponderent în lei, deci nu există presiune pe curs din această zonă, precum și faptul că – la nivel de piață – avem cu 70% mai multe depozite decât credite – deci avem lichiditate suficientă.    

Acestea fiind spuse, cunoaștem cu toții zicala “nu-ți pune toate ouăle în același coș”. Aceasta rezumă foarte bine ceea ce constituie o strategie de investiții și economisire de succes: diversificarea alegerilor îți diminuează riscurile și reprezintă cea mai sănătoasă abordare.    

Pentru a îți face o idee despre cât sunt acum dobânzile pentru depozitele la termen în euro, am adunat mai jos câteva exemple pentru suma de 2.000 de euro, pusă într-un depozit - fie pe 36 de luni, fie pe 12 luni.

Practic, mutarea unor economii în euro te protejează de riscul deprecierii monedei naționale, însă nu îți aduce un câștig din dobânzi.  

Atenție: așa cum menționam mai sus, comisioanele percepute de bancă îți pot anula orice sumă acumulată și poți ajunge să retragi chiar mai puțin decât ai depus.

Alternative de investiții

Îți propun să ne uităm în continuare la câteva opțiuni de economisire sau investiții. Unele dintre ele sunt sigure, însă aduc câștiguri mici. Altele implică riscuri mai mari, dar îți pot aduce și câștiguri pe măsură.

Titlurile de stat  

Sunt sigure? Da

Randament: scăzut

Titlurile de stat reprezintă o alternativă interesantă pentru depozitele bancare, însă și acestea oferă randamente relativ modeste, care nu acoperă inflația mare cu care ne confruntăm în acest moment.

Cu toate acestea, randamentele lor sunt superioare celor mai bune dobânzi oferite de bănci. De altfel, Ministerul de Finanțe a anuntat recent o nouă sesiune de cumpărare a titlurilor de stat Tezaur, având valoare nominală de 1 leu, cu maturităţi de unu şi trei ani şi dobânzi anuale de 4,8%şi 5,8%.

Titlurile pot fi cumpărate în perioadele stabilite de autorități, fie online prin Spațiul Privat Virtual, fie fizic, de la unitățile Trezoreriei statului sau ale Poştei Române. Poşta poate fi o variantă accesibilă și pentru locuitorii din mediul rural.  

Marele avantaj al acestor instrumente este că sunt neimpozabile.

Aurul

Sigur? Nu neapărat. Pe termen scurt, prețul poate fluctua destul de mult

Randament: scăzut (dar poate fi o variantă bună dacă ești dispus să investești pe termen lung)

Aurul devine o opțiune căutată mai ales în vremuri dificile, de criză. Războiul din Ucraina i-a făcut pe mulți să se gândească și la aceasta variantă, poate mai mult decât înainte.  

Ce ar trebui să știi despre investiția în aur? Tinde să fie scump atunci când îl cumperi, mai ales dacă optezi pentru achiziționarea sub formă de bijuterii, deoarece plătești adaos comercial mare pentru brand, manoperă și alte caracteristici similare.  

Exista și varianta aurului pentru investiții, sub forma lingourilor, însă în general este scump la cumpărare, iar în momentul în care vrei să-l valorifici, de obicei se aplică discount-uri semnificative. Deci este dificil să faci profit din metale prețioase, dar ele rămân un refugiu în situații de criză.

Nu în ultimul rând, ai și opțiunea aurului în formă investițională, de instrumente bursiere. Ea poate face parte din portofoliul de investiții, alături de alte tipuri de instrumente. Procentul recomandat pentru aur este de 5% - 7% din portofoliul unui investitor. De exemplu, în cadrul Bursei de Valori București (BVB), cei interesati pot investi în certificate emise de Erste sau Raiffeisen, care se mișcă exact cum merge prețul aurului.    

După începerea conflictului din Ucraina, prețul aurului a crescut destul de puternic. Dacă ne uităm pe cotația BNR, vedem că gramul de aur pe 23 februarie era de 265 lei. Pe data de 1 aprilie, valoarea era de 278,5 lei, dar vârful a fost atins la începutul lui martie, când banca centrală a anunțat un curs de 293,9 lei.

Ca o ultimă precizare: investițiile în aur pot da roade dacă ești dispus să aștepți și să le privești ca pe opțiuni pe termen lung (10-15 ani). Astfel, creşterea medie a preţului aurului în ultimii 15 ani a fost de aproximativ 9,1% pe an, ceea ce reprezintă un câștig destul de bun.  

Acțiuni la bursă

Sigure? Nu, investițiile la bursă implică riscuri mai mari decât variantele anterioare

Randament: mare

Acțiunile reprezintă o variantă de investiții cu potențial de câștig mare, mai ales în perioade în care depozitele bancare nu sunt competitive, cum este cea actuală.

Ele vin însă la pachet cu riscuri mai mari. Acțiunile tranzacționate la bursă pot fluctua foarte mult și nu ai nici măcar garanția banilor investiți inițial. Cu alte cuvinte, poți avea câștiguri consistente, dar poți și să pierzi mult.  

Anul 2021 a adus câștiguri foarte bune din portofoliile de acțiuni. Randamentele fondurilor de acțiuni românești au depășit în unele cazuri și 60%, ajutate mai ales de evoluția bună a Bursei de Valori București, care anul trecut a crescut cu 33% pe indicele BET. În 2022, analiștii estimează randamente ceva mai mici față de anul anterior, însă care au toate șansele să depășească rata inflației și să se plaseze semnificativ peste dobânzile depozitelor bancare.

ETF (exchange-traded funds)

Sigure? Nu, investițiile la bursă implică riscuri mai mari decât variantele anterioare, dar un ETF te poate ajuta să îți diminuezi riscurile față de investițiile în acțiuni individuale

Randament: mare

Ce trebuie să știi este că ai opțiuni multiple dacă vrei să investești pe bursă și nu trebuie neapărat să alegi să pui banii în acțiuni individuale.

Un ETF este un mix (un coș) de valori mobiliare care se tranzacționează pe burse, prin intermediul unui broker sau a unei platforme de brokeraj, sub forma unui singur instrument și în mod asemănător acțiunilor.

Un ETF poate fi format din mii de acțiuni și este un instrument financiar care îi permite unui investitor să cumpere sau să vândă un grup de acțiuni fără a fi nevoie să cumpere sau să vândă fiecare componentă individual. Acest lucru îți poate simplifica mult viața și îți poate diminua riscurile, deci reprezintă o opțiune bună, mai ales dacă nu ai foarte multă experiență pe bursă.  

Fondurile de investiții

Sigure? Siguranța investiției variază în funcție de structura fondului

Randament: variază de asemenea în funcție de componentele fondului

Fondurile de investiții (organisme de plasament colectiv sau fonduri mutuale) au ca scop punerea la comun a banilor mai multor investitori privați, cu ajutorul cărora se realizează diverse plasamente financiare. Daca vrei să investești în fonduri mutuale, trebuie să achiziționezi unități de fond ale respectivului fond. Prețul și valoarea unității sunt determinate periodic, la intervale predefinite de timp.

Există patru tipuri principale de fonduri de investiții:

1. Fonduri de acțiuni, în care banii acumulați sunt plasați în proporție mai mare de 85% în acțiuni listate la bursă și care au un grad de risc destul de ridicat.

2. Fonduri de obligațiuni – mai mult de 80% din bani sunt investiți în obligațiuni; au randamente mai scăzute față de cele de acțiuni, dar și riscuri mai mici.

3. Fonduri monetare, în care peste 90% din bani sunt plasați în instrumente monetare de tipul depozitelor bancare sau titluri de stat și care au randamentul cel mai mic, dar și riscul cel mai redus.

4. Fonduri mixte – o combinație între variantele de plasamente de mai sus.

Piața imobiliară

Sigură? În general, imobiliarele reprezintă investiții relativ sigure, dar complexe și probabil cel mai puțin lichide

Randament: avantajos pe termen lung

O altă variantă o reprezintă investițiile în imobiliare. Piața imobiliară în România are o evoluție ascendentă în aceasta perioadă, iar dezvoltatorii imobiliari se așteaptă la un 2022 foarte bun, chiar dacă creditele vor fi mai puține și mai scumpe.

Există însă și aspecte care necesită prudență atunci când investești într-un imobil. Dacă îl cumperi cu credit, trebuie să ai grijă să nu te supraîndatorezi, deoarece o creștere a dobânzilor îți va aduce inevitabil și creșterea costurilor cu rata la bancă. În plus,trebuie să fii pregătit și pentru perioade în care nu ai chiriași și în care vei suporta doar cheltuielile cu creditul, fără să le poți acoperi însă din chirie.

Criptomonede

Sigure? Nu. Investește doar ce ești dispus să pierzi

Randament: poate fi foarte mare, dar și riscurile sunt pe măsură

Criptomonedele sunt active digitale care există într-o rețea securizată criptografic și sunt securizate printr-o rețea de computere peer-to-peer, nu printr-o entitate centrală, cum ar fi o bancă.

Prețul criptomonedelor este extrem de volatil.

Cu toate au devenit investiții foarte mult discutate în ultima vreme, criptomonedele au o structură foarte greu de înțeles pentru majoritatea oamenilor.

Investește doar dacă ești experimentat și nu pune la bătaie sume mai mari decât ești dispus să pierzi.

Concluzii

Încheiem cu speranța că informațiile de mai sus te vor ajuta să faci alegeri bune pentru economiile și investițiile tale acum și în viitor, dar și cu avertismentul că ai nevoie de o analiză amănunțită înainte de a hotărî să pui banii în plasamente mai volatile.

O bună evaluare a riscurilor este obligatorie dacă vrei să îți păstrezi banii în altceva decât clasicele depozite bancare. Amintește-ți că nu este bine să îți ții toate ouăle în același coș, așa că mergi pe o diversificare a plasamentelor și – mai ales dacă nu ai multă experiență în aceasta zonă – optează pentru un profil de risc conservator sau moderat care să nu te expună pericolului de a pierde bani.  

 

Află-ți scorul
Elena Constantinescu

🍪 Cookie-urile ne îndulcesc viața

Acceptând stocarea cookie-urilor, experiența ta cu Volt e mult mai sigură și optimizată pentru preferințele tale. Află mai multe din Politica de cookies