Poate că ai avut grijă să pui mereu ceva bani deoparte lunar, indiferent de ce cheltuieli ai.
Poate că mereu ai strâns bani pentru vestitele zile negre.
Sau poate că ești genul care funcționează pe sistemul buy now, pay later. Cu un credit online se rezolvă orice.
Indiferent de cum te comporți cu banii tăi - și ai altora - este esențial să reții că, cel mai probabil, te încadrezi într-un anumită tipologie de personalitate financiară. Deși sunt unele tipologii de personalități financiare sunt de bază și foarte comun întâlnite, mai există anumite derivate ale lor, întâlnite la un procent mai mic din populație.
Descoperă care din următoarele 10 tipologii de personalități financiare te reprezintă. Poate fi una principală, de bază, în care să te regăsești, dar și într-una din personalitățile financiare mai nuanțate de mai jos:
1. Cheltuitorul dezorganizat
Vorbind despre cheltuitorul dezorganizat, vorbim despre cineva care are un stil greu de identificat. Pe scurt, știe să fie de toate, oricând, însă niciodată doar un singur lucru.
Cheltuitorul dezorganizat nu se va axa niciodată pe a-și dezvolta o singură personalitate financiară, ci le va încerca pe toate, simultan, în viața lui. Cu alte cuvinte, pe alocuri va cheltui impulsiv atunci când simte, iar în alte cazuri, pe o perioadă de timp scurtă, va strânge de fiecare leuț.
Va simți impulsul să-și creeze un fond de urgență pentru zile mai puțin favorabile, după care va sări oportunist într-o ocazie de investiție care-i pare bună, pierzând toți banii acumulați.
Cheltuitorul dezorganizat va ști, în anumite perioade din viața sa, exact pe ce se duc banii, iar în altele va jongla cu mai multe surse de venit și va ajunge, neștiind cum, tot la împrumuturi rapide.
Își va instala aplicația Volt pentru a sta la curent cu gradul său de îndatorare, după care iar va trece la cheltuit impulsiv și iresponsabil. Pe scurt, cheltuitorul dezorganizat va pendula mereu între mai multe comportamente financiare, fără intenția de a se focusa cu adevărat doar pe unul.
2. Cheltuitorul impulsiv
Așa cum indică și numele, această tipologie de personalitate financiară include toți acei oameni care cheltuie fără să stea pe gânduri. Fie că sunt achiziții mai mici sau mai mari, cheltuitorul impulsiv va acționa, de obicei, în virtutea dorințelor de moment și va plăti, fără să aibă procese de conștiință.
Cheltuitorul impulsiv nu se gândește la trecut și nu se gândește la viitor. Cheltuitorul impulsiv nu face nici corelația dintre cele două. Adică, dacă în trecut a procedat la fel și a supracheltuit, lucru care i-a adus probleme financiare ulterior, cheltuitorul impulsiv nu se va gândi ca acest comportament trecut îi poate afecta și viitorul financiar.
El va acționa întotdeauna căutând dopamina plăcerii imediate. Va cumpăra, fără regrete, tot ce îl satisface pe moment, indiferent dacă asta riscă să-l îngreuneze financiar pe viitor.
3. Economul grijuliu
Știm cu toții cel puțin un econom grijuliu în viața noastră. Economia românească din ultimele zeci de ani a lăsat în urmă două tipare de comportamente financiare principale: cheltuitul excesiv și bucuratul de viață aici și acum și, la polul opus, agonisirea banilor pentru a evita sărăcia sau îndatorarea.
Economul grijuliu este acea persoană care preferă să se știe în siguranță. Nu este un econom profesionist neapărat, care-și asigură libertatea financiară la pensie, ci mai degrabă economul care strânge bani de dragul strânsului.
Vorbim de omul care vrea să se știe precaut și grijuliu cu banii săi, care crede că orice cheltuială impulsivă este doar risipă și care își dorește o anumită autonomie în propria viață. Economul grijuliu nu va ajunge neapărat să-și cheltuie economiile - pentru că, nu-i așa, asta ar însemna să nu le mai aibă - ci va miza pe ele pentru a obține liniște sufletească.
4. Economul pesimist
Tipologia economului reprezintă acea persoană care mereu stă în gardă, din punct de vedere financiar. Economul mereu va avea un ochi asupra vestitului drob de sare - și va acționa în consecință. Cu alte cuvinte, economul își programează în viitorul său un segment de imprevizibilitate, de urgență, de tragedie, de haos.
Dacă economul grijuliu pur și simplu vrea să își știe viitorul asigurat într-o anumită măsură, economul pesimist deja îl programează în culori puțin mai sumbre.
Stând permanent conectat la aceste posibile zile negre din viitor, economul pesimist va vrea, firește, să aibă fonduri pentru ele. Așa că strânge bani și pune deoparte, special pentru acel în caz că. În caz că boală, în caz că accident, în caz că război, în caz că șomaj sau concediu. Lucru care nu este neapărat rău, în sine.
Economul pesimist mereu va fi gata de orice îi servește viața. Doar că, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, el va fi trăit cu griji și apăsări pentru nimic.
5. Procrastinatorul indecis
O altă tipologie de personalitate financiară este cea a procrastinatorului indecis. Pentru el, viața tot timpul se întâmplă mai încolo. Mâine. Altă dată. Curând. Oricând altcândva, numai nu acum.
Procrastinatorul indecis amână orice decizie financiară importantă din viața lui. De fapt, greutatea deciziilor financiare este ceva cu care pur și simplu nu vrea să dea piept. Investiții, cumpărarea unei case, a unei mașini, luarea unui credit ipotecar sau a unui credit semnificativ - și lista poate continua.
Toate acestea reprezintă ocazii de responsabilizare cu banii și de asumare a unor decizii-cheie. Lucruri de care procrastinatorul indecis preferă să se ferească. Pentru că, totuși, viața mai poate aștepta. Nimic nu este urgent, merge și așa cum a mers până acum.
6. Datornicul neasumat
Datornicul trăiește mereu din banii altora. Dincolo de a-și lua credite sau împrumuturi rapide de la instituții pentru a-și atinge obiectivele financiare importante, el se împrumută și de la prieteni. Rude. Colegi. Orice, numai să nu-și creeze propriile resurse financiare.
De obicei, datornicul neasumat găsește cu ușurință motive de cheltuială. Dacă economul grijuliu ar face un pas în spate înainte de o anumită achiziție, datornicul zice da cu încredere, știind în sinea lui, că oricum nu va plăti din banii lui. Nu acum.
Momentan, încă un card de cumpărături poate acoperi acea gaură financiară. Încă un credit online de nevoie personale. Încă o discuție cu ruda care deja l-a mai împrumutat. Și totul se rezolvă, responsabilitatea plății se mută în viitor.
Din nou, vorbim despre un lucru care nu este, în sine, greșit. Însă este un tipar de comportament financiar care ajunge să provoace dependență și, din care, ulterior, datornicul neasumat nu mai poate ieși.
7. Planificatorul meticulos
Atunci când vorbim despre planificatorul meticulos, vorbim despre cineva care are cel puțin o aplicație de management al banilor în telefon și o agendă plină-ochi cu cifre.
Planificatorul meticulos își calculează fiecare leuț. Înainte să dea o comandă online, va deschide cel puțin cinci site-uri care vând produse similare celui dorit de el. Își va lua notițe și, în final, îl va lua pe cel care-i lasă buzunarul mai plin.
Planificatorul meticulos știe exact când îi vin facturile și știe cu mare precizie când și cât e rata la creditul online activ pe numele lui. Își face mereu calculele și știe întotdeauna câți bani are cont, precum și cu câți bani rămâne în urma oricărei tranzacții.
Are, cel mai probabil, un buget strict pe fiecare lună, posibil și pe următorii ani. Planificatorul meticulos e în agenda vieții lui - are mereu un plan pentru orice și nimic nu-l ia prin surpriză. Nici măcar surprizele. Dacă-și dă voie să le trăiască așa, spontan.
8. Antreprenorul aventuros
Are mereu un zâmbet pe față și o licărire în ochi. Mereu caută orizonturi mai largi în care să se arunce. S-a născut pentru risc și trăiește pentru el. Viața de pe o lună pe alta, cu un salariu și un program 9-5, nu este pentru el.
Caută riscul, caută aventura. Antreprenorul aventuros caută proiectele în care să-și investească timpul, energia și banii. Și o face, de cele mai multe ori, asumându-și riscuri mari. Adrenalina îl hrănește și îi este combustibil să se ridice și să o ia de la capăt ori de câte ori un proiect nu-i reușește. Iar asta se poate întâmpla destul de frecvent, având în vedere pe ce tipuri de riscuri își dă semnătura.
Viața financiară a antreprenorului aventuros este în valuri. Fluctuațiile sale financiare îi reprezintă și personalitatea mereu însetată de nou și aventură. Și este ok cu asta - câteva luni cu venituri mici, o alta cu încasări fenomenale.
Poți conta pe antreprenorul aventuros să fie mereu pe valurile vieții. Știe că doar așa nu se va plictisi.
9. Investitorul pasionat
Pasiunea îi definește fiecare mișcare a vieții. Își dorește să aibă un portofoliu de investiții, așa că își asumă orele de studiu și acțiunile necesare să ajungă acolo. Odată ce-și deschide un portofoliu de investiții, își dorește să-l crească și să fie cât mai diversificat.
Așa că investitorul pasionat își suflecă mânecile și se așează iar la studiu. Apoi acționează. Discută, află. Investește. Speculează. Investitorul pasionat are mereu urechile deschise pentru orice nouă ocazie de a investi. Sigur, câștigurile îl energizează, însă nu neapărat prin valoarea intrinsecă a banilor. Ci mai degrabă prin prisma victoriilor obținute. Fiecare investiție reușită este o victorie și asta îi alimentează și mai mult pasiunea.
Banii din cont sunt doar o certificare a faptului că a câștigat. Din nou și din nou și din nou. Investitorul pasionat va fi mereu la curent cu ultimele oportunități de investiție și va fi, probabil, la curent cu ultimele fluctuații ale economiei. Investitorul pasionat știe și să piardă. Mult, dureros. Își pierde prada, iar asta îl determină să revină în joc mai determinat ca niciodată.
10. Iubitorul de riscuri extreme
Creat dintr-o fibră similară cu antreprenorul aventuros, iubitorul de riscuri este totuși selectiv. Nu caută riscul doar de dragul riscului. El nu acceptă să intre într-o afacere, dacă nu există un risc enorm. Nu face un trade, dacă nu-i tremură genunchii. Dacă nu e totul sau nimic, el nu participă.
Iubitorul de riscuri extreme cunoaște jocul ăsta și știe că nu e pentru oricine. Știe că e suficient să câștige o dată cât să fie liniștit financiar ani întregi sau o viață întreagă. Și mai știe și că e suficient să piardă o dată ca să se ruineze financiar. Și totuși acceptă.
Merge mai departe pentru că doar așa știe cum. Alb sau negru. Totul sau nimic. Acum ori niciodată. Închide ochii și se aruncă. Aterizează în picioare sau nu - cine poate ști?
Concluzie
Ai reușit să descoperi care e personalitatea financiară care te reprezintă cu adevărat? Pe scurt, există o anumită tipologie de personalitate financiară care ne ghidează alegerile financiare. Iar, în funcție de ea, ne construim viitorul financiar. Pe alocuri, ne mai punctăm alegerile împrumutând din caracteristicile celorlalte tipologii.
Indiferent care este personalitatea ta financiară, asigură-te că privești cu transparență în interiorul vieții tale financiare, la orice moment din viață. Descarcă aplicația Volt - află-ți scorul de credit, gradul de îndatorare, istoricul de creditare și descoperă ce plăți ai de făcut. Menține-ți echilibrul financiar cu Volt.