Care este cel mai bun credit online din România? O comparație între 13 IFN-uri de top

19.08.2020/Educatie Financiara/Alex Bergauer
Distribuie:
Care-este-cel-mai-bun-credit-online-din-România

 

 

Criteriile de selecție a IFN-urilor

Cu toții întâmpinăm situații în care avem nevoie urgentă de bani. Ce opțiuni există în asemenea momente? Poți apela la rude și prieteni pentru a împrumuta bani, poți cere un avans angajatorului sau poți merge la bănci. Ideal ar fi să rezolvi orice situație fără a apela la un împrumut, dar nu întotdeauna este posibil.

Din acest motiv, ne-am gândit că ar fi utilă o analiză a principalelor instituții financiare nebancare (IFN-uri) din România care oferă credite online.

 

Criteriile de selecție au fost următoarele:

 

 • IFN-ul trebuie să ofere aplicare 100% online
 • Fără garanții
 • Posibilitatea de a obține banii rapid (maxim 1-2 zile lucrătoare)

Vom compara ofertele IFN-urilor pe baza:

 

1) costurilor;

2) numărului de documente necesare;

3) programului echipei de suport;

4) modului și vitezei cu care primești banii. 

 

 

Care sunt cele mai avantajoase IFN-uri?

Pentru a putea compara costurile, am simulat o situație în care am obține un credit în valoare de 2.000 RON pe 3 luni, pe care l-am returna apoi în cel puțin 3 rate. Asta fiindcă termenele de achitare la IFN-urile examinate pot varia, unele credite necesitând plata per săptămână, iar altele plata per lună. 

Pe lângă dobânda propriu-zisă, IFN-urile pot percepe și alte comisioane, cum ar fi cel de analiză dosar sau de administrare. Au fost luate în calcul și toate comisioanele percepute, pentru a determina costul real. Pentru ușurința înțelegerii datelor, cifrele au fost rotunjite la numere întregi.

Poți găsi detalii despre procedura de calcul folosită aici.

 

Tabel: Costul total pentru un credit în valoare de 2000 RON pe 3 luni.

 

IFN-urile Viva Credit, Credit Prime, Mobilo, CreditFix și Hora Credit oferă dobândă zero pentru primul credit. Fiind vorba, însă, de dobândă zero doar în prima lună a împrumutului, acestea nu pot fi incluse în studiul nostru, unde analizăm creditele pe o durată de 3 luni, din cauza formulei anuității (menționate în exemplul de calcul). Practic, doar în cazul în care rambursarea are loc în decursul celor 30 de zile, nu vei plăti nimic în plus. 

 

Rezultate

În urma acestei analize, următoarele IFN-uri au fost cele mai ieftine:

 1. Ocean Credit, cu 239 RON
 2. Provident urmează apoi, cu 334 RON
 3. Ferratum pe locul trei, cu 748 RON.

 

 

Documentația cerută – e posibil să obții un credit doar cu buletinul?

În ceea ce privește documentația necesară pentru a aplica la un împrumut rapid, IFN-urile analizate pot fi împărțite în funcție de numărul de documente pe care le cer pentru a procesa un împrumut, după cum urmează:

 

Instituții care acordă credite cu buletinul

 

 

 

Instituții care cer atât buletinul, cât și o dovadă a veniturilor stabile (extras de cont, talon de pensie, fluturaș de salariu, etc.)

 

Rezultate

iCredit și Ocean Credit oferă credite doar cu buletinul, economisind astfel timpul necesar aplicării. Celelalte instituții cer în plus documente precum: extrasul de cont, talonul de pensie sau fluturașul de salariu. Trebuie să iei însă în calcul faptul că în toate situațiile creditul îți va fi acordat în baza salariului real.

 

 

Cum obții banii?

Există 2 metode principale de livrare a banilor către clienți: către un cont IBAN sau direct pe card. Mai există de asemenea și metoda clasică în cash – prin ridicare de la bancă sau livrare acasă cu ajutorul curierului. 

Companii care transferă banii direct pe card

 

 

 

Companii care transferă banii către un cont IBAN

 

 

Companii care livrează banii cash prin curier sau prin sucursalele băncilor partenere

 

Rezultate

Dacă ai nevoie de bani cash livrați acasă – iCredit și Provident te pot ajuta. Dar dacă preferi să optezi pentru metoda mai simplă și mai rapidă a viramentului pe card, Credit Prime, Mobilo, Ocean Credit și Viva Credit reprezintă soluții de încredere. 

 

 

Care este regimul de funcționare al echipei de suport?

Când te confrunți cu dificultăți pe parcursul completării cererii de credit, e bine să știi că ai la cine să apelezi în timp real pentru a-ți rezolva problema cât mai rapid. Din această perspectivă IFN-urile au fost împărțite în 2 categorii: 

 

IFN-uri care lucrează seara și în weekend

 

 

 

IFN-uri care au doar un program de lucru normal

 

Rezultate

De obicei, aplici la un împrumut în timpul liber. Asta înseamnă că vei începe procesul seara sau în weekend. Privite din această perspectivă, Provident, Viva Credit, Ferratum, Credit Fix, Hora Credit și Credit Prime au un program mai flexibil, care le permite să proceseze cererile de împrumut rapid.

 

 

Cât de repede are loc transferul de bani?

Pe baza datelor oferite de IFN-uri, a fost examinată durata procesului, de la aplicare și până la primirea banilor, în condițiile parcurgerii cu succes a aplicării și a semnării contractului.

Merită menționat faptul că majoritatea IFN-urilor oferă posibilitatea semnării electronice a contractului, cu două excepții. Provident permite doar semnarea fizică a acestuia prin intermediul unui serviciu de curierat, în vreme ce Credius necesită semnarea contractului într-unul dintre birourile lor.

 

IFN-urile care trimit bani la orice oră

 

 

IFN-urile care trimit bani în decursul unei zile lucrătoare

 

 

 

IFN-uri care trimit bani în decursul a două zile lucrătoare

 

 

 

E important de precizat faptul că multe IFN-uri declară că sunt operaționale 24/7 pe paginile lor, dar, în realitate, asta înseamnă doar că poți completa formularul de aplicare pentru un credit IFN online în orice moment. Din acest motiv a fost analizată durata reală a procesului de creditare, din momentul aplicării și până în momentul în care se primesc banii. 

Rezultate

În urma acestei analize rezultă faptul că IFN-urile livrează bani în termene similare, cu excepția Ocean Credit care poate furniza împrumuturi instant, indiferent de zi sau de oră, datorită sistemului automatizat de acordare a creditelor.

 

 

Concluzii finale

În încercarea de a afla care este cel mai bun credit de nevoi personale din România, se poate constata că există diferențe semnificative între ofertele celor 13 IFN-uri examinate. Diferențe notabile există și în ceea ce privește documentația cerută, durata procesului de aplicare și modul de livrare al banilor.

În urma analizei de față, am ales 3 IFN-uri care au obținut în mod constant scoruri mari la toate categoriile analizate:

 

Ocean Credit

 • Cea mai bună dobândă, proces automatizat de transfer instant al banilor și virament direct pe card
 • Suport tehnic indisponibil seara și în weekend

Provident

 • Dobândă rentabilă, suport tehnic disponibil seara și în weekend
 • Necesitatea semnării contractului prin curier, care rezultă în întârzierea transferului

Ferratum

 • Dobândă moderată, suport tehnic disponibil seara și în weekend, banii pot fi transferați către contul IBAN și numerar la sucursalele băncilor partenere
 • Este necesară dovada veniturilor, banii nu pot fi transferați în afara orelor de lucru ale companiei

 

 

De aceea este important să parcurgi atent toți termenii de acordare a unui credit înainte de a-l accepta. Unele IFN-uri tind să-și ascundă condițiile de creditare mai puțin favorabile, astfel încât poate fi dificil să-ți dai seama exact la ce să te aștepți atunci când aplici pentru creditele lor. Articolul de față e menit să te ajute să navighezi aceste condiții și să iei cele mai bune decizii pentru sănătatea ta financiară. 

 

Informațiile prezentate în acest articol au fost colectate de pe site-urile companiilor prezentate, precum și din alte surse oficiale. Dacă reprezinți una dintre companiile menționate aici și ai sesizat o inacuratețe în prezentarea datelor, te rugăm să ne contactezi la [email protected]

 

 

Distribuie:

Decizii financiare inspirate în fiecare zi!

 • Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă 
 • Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

 • Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

 • Credite luate mai inteligent

20 thoughts on “Care este cel mai bun credit online din România? O comparație între 13 IFN-uri de top

 1. Oprea Tair Liviu spune:

  Am fost impresionat de ce am văzut mai sus as avea nevoie de 3000 de lei

 2. Cata spune:

  Buna ziua,
  am parcurs articolul, dar tot nu am inteles : de exemplu pentru 100 ron luati de la dumneavoastra ce dobanda am mai exact pe zi, (nu am observat cifre concrete). Pentru mine acesta este criteriul definitoriu in a alege IFN-ul de la care sa iau un imprumut rapid.
  va multumesc !

  1. Andreea de la Volt spune:

   Buna Catalin! Pentru un credit de 100lei, dobanda ar fi: Ocean Credit – 11,95 lei; Provident – 16,70 lei; Ferratum – 37,40 lei. Speram ca aceste informatii te vor ajuta sa iei decizia potrivita pentru tine.

 3. costea spune:

  vreu 2000 de lei va multumescc

 4. Dinu Elena spune:

  Vreau un credit de la ocean .cum procedez

 5. Angelica spune:

  Recomand pt următoarele considerente: promptitudine în soluționarea cererii, virare rapida după aprobare, și cea mai mica dobânda comparativ cu alte IFN, având în vedere și termenul de rambursare de 3 luni. Felicitări Ocean Credit!

 6. Valentina spune:

  Mulțumesc f.mult de oferta dar eu sunt atît de datoare la toate IFN- utile de mai sus că nu mă mai împrumută nimeni! Mulțumesc încă o dată ești și frumoasă și buna numai bine,!

 7. Rizescu Ecaterina Ramona spune:

  Ami trebuiesc 3000 lei pt nevoi personale

 8. Boboc Daniel spune:

  Am ramas uimit si nu de acum,de mai mult timp de cand sunt client fidel OceanCredit. Dobanda cea mai mica mai ales in 3 rate,nici nu se simte. Si cel mai mult ma bucura faptul ca banii se vireaza instat (maxim un minut). Va mulțumesc pentru ajutorul pe care îl cer de fiecare data. Ultima rugaminte este că astept oferta Delfin cu 12 rate. Va pup o zi faină.

 9. Micu Cornelia spune:

  Văd pe Facebook niste reclame cu așa zise firme străine care acorda credite ,ce sânt cu ele și dacă sânt de încredere,va mulțumesc!

 10. Lupulet valeria spune:

  Din cate am citit e cel preferat de mine

 11. Farca aurelia spune:

  As dori sa accesez un credit

  1. andreea.l spune:

   Buna, Aurelia! Pentru un credit, dupa ce analizezi articolul si iti alegi IFN-ul dorit, te rugam sa duci pe site-ul lor principal si sa aplici pentru credit.

 12. Morar Valentina Patricia spune:

  Mă interesează un împrumut.Cum procedez?

 13. Panait Daniela spune:

  As vrea și eu un împrumut de 2000 RON pe 3 luni de la Ocean

  1. andreea.l spune:

   Buna, Daniela! Pentru un imprumut la Ocean Credit te rugam sa accesezi site-ul lor si sa aplici pentru un credit.

 14. Teodorescu Vasile spune:

  Cum as putea lua împrumut de la voi 0746836258

  1. andreea.l spune:

   Buna, Vasile! Volt nu ofera imprumut, insa, poti alege un IFN din cele prezentate si sa aplici direct pe site-ul acestuia.

 15. Nagy Ilona spune:

  Bunā ziua mā interesează un înprumut

  1. andreea.l spune:

   Buna, Ioana! Pentru un imprumut, dupa ce analizezi articolul si iti alegi IFN-ul dorit, te rugam sa te duci pe site-ul lor principal si sa aplici pentru credit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *