Scorul de credit este indicatorul cheie la care se uită majoritatea instituțiilor financiare înainte de a-ți acorda un împrumut. Printr-o simplă interogare la Biroul de Credit, băncile și IFN-urile estimează probabilitatea ta de a-ți plăti la timp ratele. Încearcă quiz-ul de mai jos și află tot ce contează despre scor și cum să-ți administrezi mai bine datoriile.
Dacă ai completat deja quiz-ul, mai jos găsești răspunsurile corecte. De asemenea, descarcă gratuit aplicația Volt și pe baza CNP-ului vei obține gratuit scorul de credit și informații despre datoriile tale.
Care este scorul de credit folosit de băncile din România?
Răspuns corect: FICO
Scorul de credit este un indicator financiar de evaluare a bonității unui client. Mai multe instituții financiare din întreaga lume au dezvoltat algoritmi prin care estimează probabilitatea ca o persoană care accesează un credit să nu își mai plătească datoriile.Un astfel de algoritm este FICO și stă la baza scorului folosit în România de către Biroul de Credit. Aplicații precum Volt interoghează cu acceptul tău acest indicator și ți-l prezintă într-o interfață ușor de folosit și intuitivă, alături de alte detalii despre datoriile tale și istoricul plăților.
Care este scorul de credit maxim conform algoritmului FICO?
Răspuns corect: 850
Scorul de credit este în general un număr de trei cifre care, în cazul algoritmului FICO, variază între un minim de 300, ce definește un scor foarte slab, și un maxim de 850, când ai un scor impecabil.
În ce interval poți spune că scorul tău de credit este unul bun?
Răspuns corect: 670 - 739
Valori de peste 740 în cazul scorului FICO sunt considerate excelente, iar maximul de 850 este aproape imposibil de atins. De aceea, clienții care reușesc să mențină un scor de credit în intervalul 670 - 739 sunt considerați clienți buni de către bănci și IFN-uri și vor avea șanse mari să acceseze împrumuturi.
Interogarea FICO prin aplicația Volt îți poate afecta scorul de credit?
Răspuns corect: Nu
În mod normal, dacă te duci la bancă sau la o instituție financiară nebancară pentru a solicita un împrumut, acestea îți vor interoga scorul la Biroul de Credit. Acest lucru lasă o amprentă și după mai multe astfel de interogări scorul tău FICO va scădea ușor.Poți evita acest lucru prin interogările efectuate de aplicații precum Volt, care îți pot arăta scorul FICO, dar și raportul tău complet de la Biroul de Credit, fără ca scorul tău să fie influențat. Descarcă AICI aplicația.
Care dintre următoarele elemente NU îți afectează scorul FICO?
Răspuns corect: Venitul
Poate să pară surprinzător, dar venitul tău nu va influența scorul FICO. Astfel, dacă ai o scădere de salariu sau rămâi fără job, dar totuși își plătești ratele la timp, scorul de credit va fi la fel de bun.Alți factori ce țin de modul în care îți gestionezi datoriile sau cum utilizezi o linie de credit revolving îți vor influența semnificativ scorul FICO.
Care este cel mai important factor în obținerea unui scor de credit bun?
Răspuns corect: Istoricul de plată a datoriilor
Istoricul de plată a creditelor are cea mai importantă pondere (35%) în calcularea scorului FICO. De aceea, sumele restante sau întârzierile la plata ratelor vor cântări cel mai mult în evoluția scorului tău de credit.Băncile și IFN-urile raportează la Biroul de Credit întârzierile mai mari de 30 de zile, situație în care scorul tău de credit va începe să scadă. De aceea, este recomandat să plătești ratele la timp, pentru că orice restanță raportată de instituțiile financiare va apărea în sistem 4 ani de la momentul achitării.Pe de altă parte, scorul tău de credit va beneficia de plata la timp a datoriilor și inclusiv de numărul de credite pe care le-ai achitat în totalitate de-a lungul vieții.Citește și despre gradul de îndatorare, unul dintre cele mai importante criterii în decizia de aprobare a unui credit.
Care dintre următoarele elemente îți pot afecta negativ scorul FICO?
Răspuns corect: Utilizarea întregii limite la cardul de credit
Liniile de credit de tip revolving, cum sunt cardurile de credit emise de bănci sau împrumutul Delfin pus la dispoziție de Ocean Credit, au beneficiul de a-ți îmbunătăți scorul FICO dacă le folosești cumpătat.Fiecare retragere de bani înseamnă de fapt un împrumut, iar achitarea sumei datorate la final de lună, când vine extrasul de cont, va contribui la îmbunătățirea istoricului tău de plată. Însă, băncile percep utilizarea întregii limite a cardului de credit drept un comportament riscant, de supraîndatorare. Iar acest lucru îți va influența negativ scorul.
Cât este recomandat să utilizezi dintr-o linie de credit pentru a nu-ți afecta negativ scorul FICO?
Răspuns corect: 40%
Algoritmul FICO, folosit și de Biroul de Credit, acordă o pondere destul de importantă gradului în care utilizezi o linie de credit de tip revolving. Nivelul recomandat pentru ca scorul tău de credit să fie unul cât mai bun este de 40%. Încearcă așadar ca la final de lună să ai disponibil pe linia de credit cel puțin 60% din suma acordată.
Poți să nu ai scor de credit?
Răspuns corect: DA
Nu toată lumea are un scor de credit. O persoană care nu a avut credite la bănci sau IFN-uri nu va figura în Biroul de Credit și, ca urmare, nu va avea un scor FICO. Totuși, pentru a obține mai ușor împrumuturi, la dobânzi mai bune, este recomandat să ai un scor FICO, iar acesta nu poate fi construit decât prin obținerea unor împrumuturi. Cel mai ușor pas este să utilizezi o linie de credit precum Delfin sau un card de credit bancar la care să rambursezi la timp, lună de lună, sumele utilizate.